Skip to main content

Behandelwijze

De eerste afspraak

Voor uw eerste afspraak krijgt u een vragenlijst via de e-mail die wij u vragen om in te vullen voordat u de eerste keer komt. Dit geeft de chiropractor de gelegenheid om zich in te lezen in uw klachten, waardoor we geen tijd tekort komen voor de behandeling tijdens het consult. Deze vragenlijst bespreken we dan eerst samen zodat er geen verwarring kan zijn en niets vergeten is tijdens het invullen. Zodra we een goed beeld hebben van de klachten die u heeft, voeren we een uitgebreid onderzoek uit om te bepalen waardoor de klachten worden veroorzaakt en om een gepast behandelplan op te zetten. Dit uitgebreide onderzoek is belangrijk zodat we kunnen beslissen welke behandeling voor u de beste is en of behandeling met chiropractie de juiste keuze is. Eventueel verwijzen wij door naar andere therapeuten of arts.

Na dit onderzoek bespreken we samen de oorzaak van uw klachten en wat u kunt verwachten tijdens de behandelingen. Daarna beginnen we dan eindelijk aan de behandeling.

De behandeling

Aan het begin van elke behandeling bespreken we eerst of er nog veranderingen hebben plaatsgevonden. We doen nog een kort lichamelijk onderzoek en beginnen dan met de behandeling. Vaak bestaat de behandeling voor een gedeelte uit het behandelen van de gewrichten en daarnaast ook uit het behandelen van de weke delen. De weke delen kunnen zowel de spieren zijn, als de pezen of de banden.

Behandelmethoden

Voor de behandeling van de gewrichten kunnen verschillende technieken worden gebruikt. De meest gebruikte techniek is de gewrichtsmanipulatie. Bij een gewrichtsmanipulatie wordt er een klein duwtje gegeven tegen het gewricht in kwestie, waardoor de banden eromheen snel en gecontroleerd worden opgerekt. Door deze snelle oprekking wordt de bewegelijkheid in het gewricht hersteld. Vaak hoort men bij zo’n gewrichtsmanipulatie een knakje, waardoor de chiropractor in de volksmond de bijnaam ‘kraker’ heeft gekregen. Dit knakje wordt veroorzaakt door een plotselinge drukverlaging waardoor een gasbelletje vrijkomt. Dit is te vergelijken met het geluid dat een pot jam maakt als u deze voor het eerst opent. Deze knakjes zijn pijnloos en veroorzaken geen schade aan de gewrichten.

In sommige gevallen gebruiken we liever geen gewrichtsmanipulaties, dit kan zijn vanwege de leeftijd, een onderliggende aandoening of uw voorkeur. In die gevallen kunnen we mobilisaties gebruiken, dit zijn langzamere bewegingen die enkele keren herhaald worden. Soms gebruiken we hiervoor ook een klein hulpmiddel, de activator.

Naast het behandelen van de gewrichten gebruiken we ook verschillende technieken om de spieren te behandelen. Zo worden de trigger points aangepakt met druktechnieken en gebruiken we verschillende rekoefeningen.

Na de behandeling kunt u vaak zelf aan de slag met verschillende oefeningen en tips om het effect van de behandeling zo goed mogelijk in stand te houden.

Behandeltraject

Hoe lang het duurt voordat een behandeltraject afgesloten kan worden hangt heel erg af van de klacht en van de persoon. Hier kan tijdens de eerste behandeling, na het onderzoek, meer duidelijkheid over gegeven worden.

In het begin zullen de afspraken wat korter op elkaar gepland worden om zo snel mogelijk een optimaal effect te krijgen. Zodra de klachten verbeteren zal er telkens wat meer tijd tussen worden gezet. In sommige gevallen is het verstandig om daarna regelmatig te blijven afspreken om de terugkeer van klachten te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld verstandig zijn als de klachten door uw werk of onderliggende aandoeningen in stand worden gehouden of als de klachten al erg lang aanwezig zijn.

Een persoonlijke aanpak
gericht op een optimale gezondheid