Skip to main content
Geen categorie

ECU conventie

By 1 juni 2022No Comments

Een aantal mensen heb ik afgelopen weken verteld dat ik afgelopen weekend op een conventie zou spreken in Utrecht. Mijn eerste keer spreken op een evenement, hartstikke spannend. Graag wil ik daarom mijn ervaringen met jullie delen.

De ECU conventie wordt georganiseerd door de ECU (European Chiropractor’s Union). De ECU is een organisatie waarbij alle 23 nationale chiropractoren associaties (waaronder ook de Nederlandse NCA) zijn aangesloten om zo gezamenlijk meer voor elkaar te kunnen krijgen op het gebied van onderzoek, politiek en educatie. Jaarlijks organiseren zij een conventie om leden uit verschillende lidstaten bij elkaar te krijgen om van elkaar te leren.

Afgelopen donderdag was het Researchers’ day. De Europese chiropractoren die actief zijn in de onderzoekswereld kwamen een dag voor de conventie bij elkaar om te netwerken en van elkaar te leren. Een dag met netwerken, lezingen en presentaties van mede ‘early-career researchers’ en natuurlijk mijn allereerste eigen presentatie.

Het presenteren was een geweldige ervaring. Ik begon met trillende en zwetende handjes maar eindigde met een gigantische glimlach op mijn gezicht. Het onderwerp van de presentatie was mijn meest recente artikel, over hoe ik de data verzameld heb en hoe ik de data geanalyseerd heb.

Op vrijdag begon de echte conventie en kwamen er een stuk meer mensen. Na 2 jaar onderzoek mocht ik eindelijk de mensen ontmoeten waarmee ik al jaren aan het mailen ben. Mensen vanuit de nationale beroepsvereniging (NCA), DBRIC (het instituut dat chiropractisch onderzoek financiert in Nederland en België) en onderzoekers uit het buitenland. Ook op de vrijdag heb ik een presentatie gegeven, deze keer voor een ander publiek. Dit keer niet alleen voor onderzoekers (al was dat wel de meerderheid in de zaal), maar ook chiropractoren die alleen in de praktijk werken. Dit keer vertelde ik over de resultaten van mijn laatste onderzoek. Opnieuw was het een hele fijne ervaring.

Naast de ervaring van mijn eigen presentaties waren er ook nog genoeg anderen om van te leren. Er waren lezingen over de beste behandelmethodes voor lage rugpijn, chirurgische behandelingen voor de lage rug, hoe woorden effect hebben op het herstel van onze patiënten en axiale artropathie. Ook waren er enkele debatten over het bewijs voor de chiropractische behandeling van ‘niet-musculoskeletale’ klachten en volksgezondheid.