Deze week wil ik een stukje schrijven over rugklachten, dit doe ik naar aanleiding van een casus: een voorbeeld van een typische rugklacht. Dit verhaal is gebaseerd op niemand specifiek maar kan herkenbaar klinken omdat heel veel mensen met vergelijkbare klachten lopen.
Voor mij zit een meneer, 42 jaar, manager bij een lokaal transportbedrijf. In zijn vrije tijd tennist meneer elk weekend competitief. Hij vertelt me dat hij al een jaar of 10 rugklachten heeft. ‘Het gaat echt met vlagen. Als ik in de lente de tuin flink onder handen heb genomen dan kan ik er op aan dat ik de twee weken erna helemaal krom loop’. Meneer heeft vooral last als hij wat zwaarder werk heeft gedaan maar heeft ook soms periodes last waarin hij geen bijzondere oorzaak kan aanwijzen. Op momenten dat hij veel last heeft, kan hij moeilijk uit bed komen van de pijn. Ook is opstaan vanuit een stoel erg pijnlijk, zodra hij een tijdje stilgezeten heeft. Hij gaat gewoon naar zijn werk maar beweegt heel voorzichtig. Klusjes rondom huis of het huishouden zijn op die momenten uit den boze. De laatste keer was de rugklacht zo erg dat hij ook pijn voelde in de achterkant van zijn bovenbeen.
In Nederland ervaart over een tijdsbestek van 10 jaar maar liefst 71% van de bevolking lage rugklachten. Dit zijn gigantische getallen, want dit resulteert in 3,4 miljoen chronische lage rugklacht patiënten in Nederland. 10% van de werkende Nederlandse bevolking komt zelfs ziek thuis te zitten door lage rugklachten. 7,6% van de Nederlanders met rugklachten is zelfs (gedeeltelijk) afgekeurd, waardoor lage rugpijn een van de grootste veroorzakers is voor arbeidsongeschiktheid. Nu zijn dit allemaal hele droge nummertjes, maar het laat wel zien dat lage rugpijn niet zomaar weg te wimpelen is. En u bent ook zeker niet de enige met rugpijn!
Lage rugklachten kunnen veel verschillende vormen aannemen. Het kan een constante pijn zijn die elk moment van de dag aanwezig is, een pijnscheut bij een specifieke beweging of een pijn die enkele dagen aanwezig is maar elke maand terug komt. Sommige mensen ervaren de pijn op een specifieke plek in de rug, sommigen hebben vooral pijn in de heup of bil en weer een ander heeft zowel pijn in de rug als in het been.
Uitstraling in het been baart bij veel mensen al snel zorgen dat de klachten misschien veroorzaakt worden door een hernia. Dit kan zeker het geval zijn, maar in de meeste gevallen zijn de klachten echter afkomstig vanuit de rug of bilspieren. Een hernia kan echter alleen met 100% zekerheid worden uitgesloten met een MRI-scan. Vaak is de MRI-scan echter niet nodig, omdat een goede therapeut met enkele testen 90% zekerheid kan bieden of de uitstralende pijn naar het been vanuit een hernia komt of niet. Dit komt doordat bij een hernia er een beklemming van een zenuwwortel is door een tussenwervelschijf. Dit heeft vaak tot gevolg dat de zenuwwortel enkele of alle functies verliest. Deze functies kunnen dan worden getest waardoor er een duidelijk beeld kan worden gevormd of het wel of niet een hernia zou kunnen zijn.
Deze klachten worden door artsen vaak ‘aspecifieke rugklachten’ genoemd: rugklachten waarvan ze niet precies weten waar ze vandaan komen. Echter weten therapeuten vaak wel een boosdoener te vinden van deze rugklachten. Vaak liggen de spieren van de rug, de gewrichtjes van de wervelkolom en een disbalans aan kracht in de romp aan de grondslag van dit soort rugklachten. Vaak is het niet slechts één van deze drie componenten, maar zijn er meerdere aanwezig die een invloed op elkaar hebben.
Nu zijn er verschillende effectieve behandelmethodes voor rugklachten, waarvan chiropractie er één is. De chiropractor pakt deze drie componenten aan door middel van gewrichtsmanipulaties, spierwerk en thuisoefeningen. Daarnaast geeft de therapeut natuurlijk ook het belangrijkste advies: blijf zoveel mogelijk in beweging!
Wilt u meer informatie over rugklachten? Of wilt u een afspraak maken om uw rugklachten te laten behandelen? Dan kunt u me altijd mailen op hello@beweeg-wijs-nieuw.local, bellen naar 0113-623003 of whatsapp’en op 06-43270254.