Skip to main content

Wat is bekkentherapie?

Een bekkentherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van bekken- en bekkenbodemproblematiek en geeft inzicht, uitleg en advies. Zij begeleidt u in het verbeteren van de stabiliteit van het bekken of beter leren aanspannen of juist ontspannen van uw bekkenbodemspieren ter verbetering van incontinentieklachten.

Algemeen

Er wordt weinig over gepraat, maar bekkenbodemklachten komen vaker voor dan men denkt. Veel mannen en vrouwen vinden het lastig om problemen met plassen, de ontlasting, het vrijen of een verzakking te bespreken. Ook wordt er vaak gedacht dat er weinig aan de klachten te doen is of dat deze horen bij het ouder worden. Toch zijn bekkenbodemklachten in de meeste gevallen goed te behandelen.

Het bekken is vanwege de centrale ligging een belangrijk onderdeel in het lichaam. Alle krachten lopen via het bekken. Het moet dus een sterk element zijn om goed te kunnen bewegen. Het bekken is de basis van de rug en tegelijkertijd beschermt het de organen die in de buikholte liggen. Pijnklachten in en rond het bekken of bekkenbodemklachten zijn erg bepalend voor de belastbaarheid van het lichaam, en kunnen het dagelijks leven hinderlijk beperken.

Pijn in stuit, lies, lage rug, heup, bilspieren en heupregio kunnen geleidelijk ontstaan maar ook  veroorzaakt worden door  een val, het langdurig aannemen van een verkeerde houding, door een zware belastende handeling of door een zwangerschap/bevalling.

Behandeling van incontinentie

Het begint vaak met een ‘klein ongemak’. U verliest een paar druppels urine als u lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl u aan het sporten bent. Door het ongewild verlies van urine kunt u zich onzeker gaan voelen. Misschien gaat u wat minder vaak de deur uit of stopt u met sporten. Dat is begrijpelijk, maar eigenlijk niet nodig. Hoewel de meeste mensen niet gemakkelijk over incontinentie praten, is het vaak heel goed te behandelen.

Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het niet kunnen ophouden van urine. Ongeveer 40% van de vrouwen en 10% van de mannen in Nederland krijgt te maken met urine-incontinentie. Meestal is dit op hogere leeftijd en/of na een prostaatprobleem. Door verslapping van de bekkenbodem spieren kan ongewild urineverlies optreden bij inspanning. Door de angst om urine te verliezen, bent u geneigd steeds vaker naar het toilet te gaan. Gaat u vaker naar het toilet, dan went de blaas aan steeds minder vulling en krijgt u steeds sneller het gevoel dat u moet plassen.

De oefentherapeut geeft u uitleg over de werking van de blaas en de bekkenbodemspieren. U leert begrijpen waarom u urine verliest. Uw oefentherapeut begeleidt en traint u vervolgens uw bekkenbodemspieren bewust te voelen, door deze aan te spannen of juist te ontspannen.

Bekkenpijn

Symptomen van bekkenpijn uiten zich op verschillende manieren; het geeft pijn in onderrug, liezen, schaambeen en/of bilstreek. Soms geeft het uitstraling in een been en kan het pijn geven bij asymmetrische belasting zoals lopen, traplopen, staand sokken aantrekken, in- en uit de auto stappen en omdraaien in bed. Bekkenstabiliserende oefeningen kunnen u helpen de pijn te verminderen en liefst op te lossen. Uw bekkentherapeut maakt voor u een oefenprogramma op maat en adviseert u in het bewegen in het dagelijks leven.

Behandeling van bekkenpijn volgens de methode Röst

Rost therapy is een zeer effectieve behandelmethode voor bekkenpijn met snelle en blijvende resultaten. De methode bestaat uit een huiswerkprogramma met oefeningen om de spierpatronen en gewrichtsbewegingen goed uit te balanceren. Dit wordt aangevuld met houdings- en bewegingsadviezen voor de dagelijkse activiteiten.

volwassenen bekkentherapie mannen Breda

Mannen

Er wordt weinig over gepraat, maar bekkenbodemklachten komen vaker voor bij mannen dan men denkt. Veel mannen vinden het lastig om problemen met plassen, de ontlasting of vrijen bespreekbaar te maken.

Moeite met plassen of het niet op kunnen houden van de plas of problemen met de ontlasting zijn klachten die een rol kunnen spelen bij mannen. Verkeerd aangeleerd gebruik van het bekkengebied kan hier een oorzaak van zijn. Veel van deze klachten hebben te maken met te weinig/inactieve of juist overactieve bekkenbodemspieren of verstoorde en inadequate (spier)coördinatie. Spanning en stress waarbij de buikspanning toe neemt kan bijvoorbeeld de plasfrequentie beïnvloeden en zonder dat u het in de gaten heeft traint u uzelf een verkeerd bekkenbodemgebruik.

De bekkenbodemspieren hebben daarnaast een belangrijke ondersteunde functie van de lage buikorganen (prostaat, blaas en darmen). Wanneer de buikdruk bij tillen, niezen en lachen toeneemt is het belangrijk dat de bekkenbodem een goede stevigheid biedt. Dit voorkomt  dat u ongewild urine- of ontlastingverlies heeft. De wijze en houding van plassen en ontlasten heeft ook een grote invloed op het goed kunnen uitplassen en voorkomt nadruppelen.

Na een prostaatoperatie waarbij de prostaat operatief verwijderd is, kan het ophouden van de urine of ontlasting lastig zijn, ook het normaliseren van het blaasvolume na bijvoorbeeld blaaskankeroperatie heeft tijd nodig om te herstellen. De bekkenbodemspieren moeten dan extra inspanning leveren en een nieuw evenwicht vinden.

In bovenstaande gevallen is begeleiding in het leren voelen en aansturen d.m.v. een bekken-oefenprogramma op maat voor u gemaakt raadzaam. Ook advies in gebruik van uw bekken en bekkenbodem in dagelijkse handelingen is een belangrijk onderdeel van de therapie. Uw bekkentherapeut kan u goed adviseren en begeleiden in het aanleren van deze oefeningen.

Een persoonlijke aanpak
gericht op een optimale gezondheid