Skip to main content

In de praktijk

1. Aanmelding

U of uw kind, kan door uw (huis)arts verwezen worden. U krijgt dan vaak, maar niet altijd een verwijzing mee waarop de arts de klacht en de voorgestelde behandeling heeft beschreven. Let op; ook zonder een dergelijke verwijzing mag u komen, deze is niet verplicht! U kunt ook op eigen initiatief komen middels de ‘Directe Toegankelijkheid Oefentherapie’ (DTO).

U maakt een afspraak door telefonisch contact op te nemen, te mailen, te WhatsAppen of direct langs te komen op de praktijk. Er wordt gestreefd naar het inplannen van een eerste afspraak binnen een week.

Het kan natuurlijk voorkomen dat u niet in staat bent om naar de praktijk te komen. Behandeling aan huis behoort tot de mogelijkheden, mits dit is voorgeschreven en op de verwijzing staat, anders vergoedt de zorgverzekeraar deze behandelingen niet!

2. Meenemen op eerste afspraak

  • pasje van uw zorgverzekering
  • identiteitsbewijs
  • evt. de verwijzing van uw (huis)arts

3. Intake

Er wordt na aanmelding een afspraak met u gemaakt. Tijdens deze eerste afspraak worden persoonsgegevens genoteerd en de reden van uw komst wordt besproken. De therapeut zal u naar de ziektegeschiedenis vragen om een goed beeld van uw klachten te krijgen.

Wanneer u zonder verwijzing naar de praktijk komt, vindt er een ‘screening’ plaats; een korte vragenlijst wordt doorgenomen om vast te stellen of u voor behandeling op het juiste adres bent. Als bepaalde klachten onderzoek vereisen van een arts, zal de therapeut u adviseren een afspraak te maken met uw huisarts.

Als de behandeling voortgezet kan worden zal een onderzoek plaatsvinden. Mede naar aanleiding van de bevindingen uit het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Deze zal met u besproken worden. Wanneer er van uw kant geen bezwaren zijn, zal er een kort screeningsbericht naar uw huisarts worden verzonden (indien u zonder verwijzing bent gekomen), zodat deze weet dat u een behandeling bent gestart.

4. Behandeling

Het aantal vervolgbehandelingen  is o.a. afhankelijk van de klachten. Doorgaans wordt er één keer per week een afspraak gemaakt maar soms is het nodig twee keer per week te komen. De behandeling kan enkele weken tot enkele maanden duren.

Naast de behandeling in de praktijk is het de bedoeling dat u thuis oefent. Er wordt een grote mate van zelfwerkzaamheid van u gevraagd; tenslotte bent u degene die bijvoorbeeld spieren en bewegingsgewoontes kunt trainen, ongunstige patronen moet en kunt afleren en meer gunstige situaties kunt aanleren. De oefentherapeut begeleidt u daarin en geeft u aan op welke manier u dit het beste kunt doen. Maar uiteindelijk bent ook ú verantwoordelijk voor het doen slagen van de therapie, ook met het oog op het nastreven van zelfredzaamheid. Liefst helpt de oefentherapeut u naar een therapeut-onafhankelijke positie; u leert zelf uw klachten te beïnvloeden, verminderen, opheffen en/of voorkomen!

Beweeg-Wijs kids kinderoefentherapie

Handig om te weten

  • Om de bewegingen, spierspanning en houdingen zo goed mogelijk te zien wordt er (gewoonlijk) geoefend in onderkleding. Indien u dit vervelend vindt is een korte sportbroek, legging of hemd natuurlijk geen probleem. Voor de liggende oefeningen kunt u een handdoek of badlaken meenemen, deze wordt dan op de oefenmat of behandelbank gelegd.
  • Er wordt behandeld volgens afspraak. Indien u deze afspraak niet kunt nakomen, dient u deze tijdig -tenminste 24 uur van te voren-  af te zeggen. Als dat niet gebeurt wordt de voor u gereserveerde tijd in rekening gebracht.

Een persoonlijke aanpak
gericht op een optimale gezondheid